KOLAJEN NEDİR


Belirli bir yaştan sonra vücudumuzun kolajen üretimini yavaşlattığını biliyor muydunuz? İnsanlar genellikle cilt esnekliklerini ve parlaklığını korumak için kolajen takviyesi kullanıyor. Kolajeni bir takviye gıda şeklinde almak istemeyenler beslenmesine ilikli kemik suyunu ilave ediyor. Buna ek olarak; karnabahar, lahana, turp, sarımsak ve soğan gibi sülfür bakımından zengin gıdalarda tüketilebilir.    
 
 Kolajen, dokuları birbirine bağlayan bir proteindir. Esnekliği sağlar, kemiğin sağlamlığını oluşturur ve büyümeyi sağlar. Yirmi yaşından sonra vücutta kolajen üretimi yavaşlar. Bu durum yaraların geç iyileşmesi, deride sarkma ve kırışma şeklinde belirtiler gösterir. Yaş faktörünün yanında kolajen üretiminin yavaşlamasına neden olan  faktörler de vardır. Bunlar; 

Fazla güneşe maruz kalma
Sigara kullanımı
Stres
Genetik faktörler
Hareketsizlik
Az su tüketimi        

Kolajen Nasıl Kullanılmalı?


 Yaklaşık yirmi çeşit kolajen bulunmaktadır. Fakat bunlardan 3  tanesi öne çıkıyor. Cilt sağlığınız için Tip 1, eklem ve bağ dokunuz için Tip 2 kolajen tercih etmelisiniz. Tip 1 kolajen %80 deri ve %20 eklem ve bağ dokularda etki gösteriyor. 

  Kullanmış olduğunuz kolajen takviyesinin etkisini görebilmek için minimum 2,5 gr günlük olarak tüketmelisiniz. Bu tüketim günde 10 gr üzerinde olmamalı. En düşük kolajen miktarı tablet formundayken, en yüksek kolajen miktarı toz formunda bulunmaktadır. Bununla birlikte en yüksek emilim sıvı formunda görülürken, en düşük emilim tablet formunda görülüyor.    



                                                                                              
 
 Aç karnına alınması emilim açısından avantaj sağlıyor, özellikle gece açlığında alınması uzmanlar tarafından öneriliyor. Bol meyve ve sebze emilimi artırır. Antioksidanlarla tüketilmesi artırırken, fruktoz içeren takviyelerin kullanılmaması öneriliyor. Genel kullanımı 3 ay kullanıp 6 ay bırakma şeklinde ama doktor önerisi önemli.
 
 Vücuttaki total proteinin %25ˋi kolajendir. Bir protein olduğu için kalorisi düşüktür ve kilo aldırmaz. Kolajenin fazla olması derinin fibrotik şekilde iyileşmesine sebep olabilir. Bu durum yaraların kabarık ve kırmızı- mor renkli şekilde iyileşmesi demektir. 

Kimler Kolajen Kullanamaz?

 Araştırmalar kolajenin tanımlanmış büyük bir yan etkisi olmadığını gösteriyor. İçerdiği hiyalüronik asitten dolayı özellikle el, ayak ve yüzde ödem oluşturma ihtimali bulunuyor.

Hamileler
Emziren anneler
On sekiz yaş altı bireyler 
Kanser geçmişi olanlar
Böbrek sorunları yaşayanlar

kolajen kullanmaması gereken grupta yer alırlar. Her seyden önce kolajen ya da başka bir gıda takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın








Yorum Gönder

0 Yorumlar